Používáme soubory cookies k pravidelnému zlepšování výkonu a použitelnosti webu. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním všech cookies.Zobrazit více

Je digitalizace malých a středních firem zbytečný výdaj?

Český průmysl dostává zabrat. Po dvouletém kovidovém období jsme měli od roku 2022 jistá očekávání. Slibovali jsme si návrat do normálu. Místo toho se výroba potýká s výpadky, zdražením dodávek, vysokými cenami energií, rekordní mírou inflace. Zákazníci šetří, snižuje se jejich koupěschopnost a firmy odkládají své investice. Zvládnete tyto překážky bez úhony? Řešení má jméno digitalizace.

Průzkum napříč průmyslem

V měsících září až listopad 2022 provádělo Národní centrum Průmyslu 4.0 průzkum, jaký dopad má aktuální dění na průmysl. Zúčastnilo se ho 213 vedoucích pracovníků českého průmyslu i vedení průmyslových svazů. Výsledek? 

  • Na pokles zisku se připravuje 78 % firem.
  • Tržby ve zpracovatelském průmyslu klesnou o 3 %. 
  • Náklady na výrobu se firmám v meziročním srovnání zvýšily o 75 %.

Zástupci průmyslu budoucnost nevidí vůbec optimisticky. Počty zakázek se snižují, očekává se stagnace ekonomického růstu, dost možná nás čeká recese. Při průzkumu některé firmy přiznaly, že si drží pouze smlouvy a obchodní spolupráci s vyšší přidanou hodnotou. Obchodní příležitosti s malou přidanou hodnotou ruší. Jsou si přitom vědomy možných sankcí nebo soudních sporů.  

Nejvíce ohrožené jsou malé a střední podniky. Proč? Zakázky mívají nasmlouvány na kratší dobu. Pokles poptávky se u nich proto objeví dříve než u velkých podniků. 

Řešení spočívá v digitalizaci, modernizaci, inovacích. Zdá se to nelogické? 

Zaměřte se na energie 

Modernizace zařízení přináší nižší spotřebu energie. Sbírejte data o spotřebě a pracujte s nimi.  

Aktuální spotřeba energie

Investujte do kvalitního sběru dat v reálném čase. Potřebujete přesně znát aktuální spotřebu. Kdy máte nejvyšší spotřebu a kdy naopak nízkou? Máte-li spotové ceny, přesuňte energeticky náročnou výrobu na dobu levnějších cen energií. Mnohdy se dostanete až na třetinové ceny. Zjistěte, co je největší žrout a kde se nejvíce plýtvá.

Měření prašnosti a CO2

Data z měření CO2 využijte na maximum. Po dohodě s poradcem BOZP větráte každé dvě hodiny. Máte zajištěno, že splňujete nařízení vlády č. 361/2007 Sb. o hygienických limitech. Vám ale jde o peníze, ne jen o plnění nařízení. Automatizujte. Čidla mají informaci o kvalitě ovzduší v reálném čase. Proč ne vy? 

Propojte je se systémem, který informaci o aktuální prašnosti a CO2, zpracuje okamžitě, teď a tady a rovnou podnikne potřebné kroky. Místo větrání po dvou hodinách se spustí větrání třeba až po pěti hodinách. Až je to opravdu potřeba a hladina CO2 se přiblíží kritické hranici. Logicky půjde dolů spotřeba energie. 

Osvětlení

Osvětlení je obrovské téma. Podle nařízení vlády č. 361/2007 Sb. najdete minimální hodnoty umělého osvětlení podle jednotlivých pracovišť. Světlo má vliv na naše zdraví a výkonnost, proto je důležité nařízení plnit.  

Informace o potřebném množství světla ve výrobní hale a na pracovišti už máte. Vše stačí doplnit vhodnými senzory a propojit. Informace ze senzorů pak předat do příslušného systému, který je vyhodnotí a podnikne předem stanovené kroky. Při horším osvětlení se rozsvítí, při dostatku světla zhasíná nebo světlo ztlumí. Ve skladech a na chodbách bude intenzivně osvětlovat pouze oblast, kde se někdo pohybuje. Celodenní svícení po vás nikdo nevyžaduje. 

Vhodný systém

Vhodný systém poznáte podle toho, že je otevřený, a že do něho lze nasměrovat data a informace ze všech vašich, již historicky implementovaných řešení. Nemusíte se tak bát, že vše, co jste doposud realizovali bylo špatně, nebo že to přijde vniveč. 

My máme velmi dobré zkušenosti s on-line platformou WorkSys. Ta nepotřebuje žádné komplexní instalace a nebude vás hned nutit budovat digitální továrnu s obrovskými investicemi. Vyberte si oblast, která vás trápí a udělejte si na ní pilot, kde si ověříte funkčnost a hlavně návratnost. Co třeba energie? Zde máme ověřeno, že se z 95 % do 6 měsíců investice vrátí zpět.

Potřebujete poradit, kde najít úspory ve firmě? Ozvěte se nám. I malé a střední firmy mají šanci zvládnout toto kritické období.