Používáme soubory cookies k pravidelnému zlepšování výkonu a použitelnosti webu. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním všech cookies.Zobrazit více

Průmysl 4.0 zvyšuje produktivitu práce i přidanou hodnotu firmy

Průmysl spolu s ekonomikou prochází zásadními změnami. Za vším stojí zavádění informačních technologií a systémů umělé inteligence do výroby. Koncepce Průmyslu 4.0 dává firmám náskok a skrývá v sobě obrovské příležitosti.

Průmysl spolu s ekonomikou prochází zásadními změnami. Za vším stojí zavádění informačních technologií a systémů umělé inteligence do výroby. Koncepce Průmyslu 4.0 dává firmám náskok a skrývá v sobě obrovské příležitosti.

Vraťme se na chvíli do druhé průmyslové revoluce. Výrobní systémy sbírají data do počítačů. Seřizování strojů je v rukou pracovníků. Každá změna výrobní šarže znamená odstávku strojů a ekonomické ztráty.

Přichází nová generace celé řady konceptů. Koncept Průmyslu 4.0 patří mezi jeden z devíti základních. Cloudová řešení, umělá inteligence, BIG DATA, Internet of Things jsou známé už přibližně deset let. Průmysl 4.0 je známý teprve několik málo let. Od doby, kdy se tato řešení začala důsledně implementovat.

Když se podíváme na obor jako celek, výrobní průmysl je mírně pozadu za aktuálním stavem IT technických řešení. 

Průmysl 4.0 s sebou přináší autonomní řešení a digitalizaci. V průmyslu nastává zásadní zlom. 

 „Významná transformace výroby a revoluční koncept – to je Průmysl 4.0“

Základní principy konceptu Průmyslu 4.0 

Investice do robotizace, automatizace a umělé inteligence je budoucnost, která se vyplatí. Základem je autonomie systémů a schopnost vzájemné komunikace. Systémy mezi sebou sbírají relevantní data, která využijete pro plánování, řízení a predikci výroby. 

 „Optimální plánování výroby sníží prostoje vašich strojů až o 50 %.“

Průmysl 4.0 s sebou přináší i obohacení fyzických prvků o digitální dvojče. To vám pomůže především v případě simulace a testování strojů. Digitální dvojče pracuje v reálném čase, ve virtuálním prostředí a zcela nezávisle na příslušném výrobním prvku. V krajních případech dojde k problému ve virtuální sféře a fyzický prvek zůstane netknutý. To se projeví i ve vaší finanční úspoře. Vyladíte výrobní procesy na maximum, aniž by došlo k odstávce výroby na několik dnů. 

Dalším konceptem je decentralizace analýzy a rozhodování. Díky aplikovaným algoritmům umělé inteligence systémy výrobní proces podle potřeby regulují. Ze stávající situace se dokonce i „učí”. Na základě jejich „učení” rychleji eliminujete zmetkovitost, snížíte ekonomický propad výroby při odstávkách strojů a výrobu lépe naplánujete. 

Zatímco v minulosti jste vyhodnocovali data na měsíční bázi, v dnešní době můžete, díky aplikovaným algoritmům, každý den. Denní analýzy dat vám umožní předvídat sklony k poruchovosti výrobní linky.

Orientujte se na požadavky svých klientů. Představte si, že vám přijde objednávka na ozubené kolo od tří různých zákazníků. Zatímco materiál i rozměry požadují totožné, liší se povrchová úprava produktu. Díky koncepci Průmyslu 4.0 sloučíte výrobní linky do jedné na základě několika autonomních buněk. Ušetříte čas i peníze. A při modulárním plánování si všechno můžete díky digitálnímu dvojčeti nanečisto vyzkoušet. 

Průmysl 4.0 v sobě skrývá mnoho příležitostí i hrozeb. Obraťte se na naše odborníky, kteří vám s jeho zavedením pomohou. 

Implementace digitálních technologií s AJKA - Solution s.r.o. 

Možná, že se vaše stroje složitě ovládají. Zaškolení nových zaměstnanců trvá příliš dlouho. Objevuje se velké množství výrobních chyb a nedaří se vám včas objednat potřebné množství materiálu. Nebo potřebujete snížit mzdové náklady a stereotypní úkoly automatizovat. 

Zavedení Průmyslu 4.0 do výrobních firem vyžaduje kvalitní analýzu používaných technologií a procesů. Obraťte se na nás. Optimalizujeme firemní procesy, identifikujeme konkrétní požadavky pro zavedení nového systému a vyhodnotíme pracovní činnosti, které jsou pro automatizaci vhodné.