Používáme soubory cookies k pravidelnému zlepšování výkonu a použitelnosti webu. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním všech cookies.Zobrazit více

Průmyslová revoluce 5.0: ruku v ruce roboti a lidé

Jsou firmy, které ještě pořádně nezakotvily v Průmyslu 4.0 a přitom už je za dveřmi nová fáze. Průmysl 5.0. Kam směřuje průmyslová výroba a co nás čeká?

Inspirace minulostí

Často se jen díváme dopředu. Vytváříme cíle, plány, máme sny. Výlet do historie je pro někoho naprosto zbytečný. Pohled do minulosti průmyslové výroby je ale fascinující. Dokázal by si Henry Ford představit, jak bude průmysl vypadat za nějakých 200 let? Pro nás je dnes také nepředstavitelné, jak bude výroba vypadat za 200 let.  

Jak šel čas od Průmyslu 1.0 k 3.0

  1. Období páry
  2. Sériová výroba
  3. Počítače

První průmyslová revoluce proběhla v 18. století. Parní stroje a začátky mechanizace představovaly obrovský převrat ve způsobu práce a produktivitě výroby. K pohánění strojů nebyla potřeba vyčerpatelná lidská práce. Využívaly se neúnavné stroje poháněné párou. Parníky přepravovaly zboží a materiál na velké vzdálenosti ve zcela překvapivých časech. 

V 19. století se firmy po zavedení elektrické energie doslova předháněly v mechanizaci a implementaci montážních linek. S druhou průmyslovou revolucí je spojena osobnost Henryho Forda. Při zmínce jeho jména se nám všem okamžitě vybaví sériová výroba. Automobil se už nekompletoval na jednom místě. Místo toho se vozidla postupně vytvářela na výrobní lince. Tento přístup se drží v automobilovém průmyslu prakticky dodnes. 

Třetí průmyslová revoluce začala v 70. letech 20. století. Počítače a programování vnesly do průmyslu automatizaci. Stroje vykonávaly předem naprogramované sekvence bez zásahu člověka. Od automatizace jednotlivých úkonů se přešlo k automatizaci celých procesů, které nakonec běžely bez zásahu lidské síly.  

Průmysl 4.0 

První až třetí průmyslová revoluce byla spojeny s mechanickými inovacemi. Třetí a čtvrtá průmyslová revoluce už některým lehce splývají. Tempo změn je tak rychlé, že nedokážeme udělat jasnou dělící čárů mezi Průmyslem 3.0 a Průmyslem 4.0. Přesto je rozdíl propastný. Čtvrtá průmyslová revoluce je založená na datech, kybernetice, zjednodušeně řečeno na předávání informací. 

Na třetí průmyslovou revoluci jsme čekali přes sto let, nyní se rychlost změn zvyšuje. 

Do průmyslu se po roce 2010 ve velkém zapojily informační a komunikační technologie. Stávající automatizované procesy se propojily pomocí internetu a síťového připojení. Nyní mezi sebou komunikují nejen zařízení v jedné hale, ale i v různých výrobních závodech. Informace z jednoho místa se vyhodnocují na zcela jiném místě a nakonec ovlivní proces na třetím místě.   

S jakými pojmy je spojený Průmysl 4.0? 

  • AI,
  • ML,
  • CPS,
  • cloud,
  • IoT.

Firmy fungující podle pravidel Průmyslu 4.0 se nazývají chytré továrny. Výroba se v nich řídí na základě aktuálních informací přímo z výroby. Výroba dokáže být v mnoha ohledech téměř autonomní, bez zásahu člověka. Proto ji označujeme jako samořízení výroby. 

Většina procesů je integrována do počítačů. Do Průmyslu 4.0 patří v těch nejvyšších formách také strojové učení (ML) i umělá inteligence (AI). Ta na základě přednastavených vzorců pracuje s daty a stanovuje jejich použití. Datová základna firem je ohromná. Přispívají k tomu i data z IoT internetu věcí, data ze senzorů, čidel, kamer. Zvládnutí takového množství dat umožnil cloud computing, přenos se realizuje prostřednictvím 5G sítí a tzv. kybernetických fyzických systémů (CPS).

Inteligentní výroba budoucnosti 

Dokážete si představit, kam můžeme směřovat dál? Tento příběh jménem Průmysl 5.0 se teprve píše. 

Očekává se ještě intenzivnější automatizace. Půjde o daleko více než jen o efektivitu a produktivitu. Ačkoliv se předpokládá, že se bude využívat robotická síla, bude probíhat s minimálním zásahem zaměstnanců. Samotné továrny se proto nebudou muset tolik přizpůsobovat lidským potřebám. V konečném důsledku proto klesne spotřeba elektrické energie ve výrobě i potřeby prostoru. 

Z AI a ML se bude čerpat maximální užitek. Pokud se v Průmyslu 4.0 vyrábělo velké množství výrobků podle jednoho vzoru a jednoho typového procesu. V Průmyslu 5.0 se sice stále počítá s masovou výrobou, ta ale bude reagovat na požadavky zákazníka. Důležitá bude masová personalizace na míru každému zákazníkovi.   

Průmysl 5.0 není jen o technologiích, ale opět klade důraz na člověka. Vrací ho do středu pozornosti. 

Principy Průmyslu 5.0:

  • do průmyslové výroby se navrátí lidský přístup,
  • zapojí se kreativita lidí,
  • činnosti budou založeny na přesné výrobě, 
  • výroba bude co nejvíce ušitá na míru zákazníkovi,
  • rutinní úkoly přenechá společnost strojům/robotům,
  • kritické myšlení naopak zůstane lidem.

Návrat lidského přístupu

Průmysl 5.0 spojí lidské myšlení s naprostou přesností robotů. Tím se zvýší kvalita výroby. Monotónní činnosti jsou přenechány strojům. Kritické myšlení, duševní činnost je na lidech a pracovní místa se budou obsazovat více kvalifikovanými pracovníky

Zavedení Průmyslu 4.0 a příprava na Průmysl 5.0 ve výrobních firmách vyžaduje kvalitní analýzu používaných technologií a procesů. Obraťte se na nás. Optimalizujeme firemní procesy, identifikujeme konkrétní požadavky pro zavedení nového systému a vyhodnotíme pracovní činnosti, které jsou pro automatizaci vhodné.