Používáme soubory cookies k pravidelnému zlepšování výkonu a použitelnosti webu. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním všech cookies.Zobrazit více

VÝROBA 4.0 = PRŮMYSL 4.0 + LIDÉ

Jednoduchá rovnice. Pokud ji integrujete do svého podniku, katapultuje to vaši výrobu hodně vysoko. Progresivní firmy už výhody konceptu Výroba 4.0 využívají. Své výrobky dodávají na trh rychleji a ve stejné nebo lepší kvalitě než dřív. Jestli ještě přešlapujete na místě, začněte hned. Jestli budete ještě dlouho váhat, ujede vám vlak. Tentokrát to nebude rychlík. Bude to přímo šinkansen.

Výroba 4.0 vs. výroba ”po staru”

Představte si následující scénář. Dvě firmy vyrábějí identický produkt: brzdové kotouče. Obě si zakládají na přesném obrábění. Majitelé firem milují svoje řemeslo. Potud jsou oba scénáře identické. Dál už se zásadně rozdělují. Majitel firmy A je staromilec. Počítač v běžném provozu samozřejmě používá. Koupi nových, chytřejších strojů do výroby ale zarytě odmítá. Rutinní práci dělají zaměstnanci

Majitel firmy B miluje nové technologie. Sleduje trendy ve výrobě. Staré stroje nevyhazuje, chytře je kombinuje s novými. Rutinní práci nahrazují automatizované systémy. Stroje spolu vzájemně komunikují pomocí chytrých senzorů. Všichni zaměstnanci mají přístup k potřebným informacím v reálném čase. Třeba i k vizualizaci výkonnosti nebo plánu výroby pro svá pracoviště.

Když dva dělají totéž…

Na výsledném produktu firmy A a B zákazník v lepším případě nepozná rozdíl. Firma A vyrobí více zmetků. Žádný z nich nepustí na trh, zakládá si přece na přesném obrábění. Má tedy nižší marži, někdy jde i do mínusu. Majitel o tom na(ne)štěstí neví, nemá potřebná data. Do kvality produktu firmy A se většinou nepropisuje ani otrávenost zaměstnanců. Rutinní práce je nebaví, do dílny si chodí „odkroutit svoji osmičku“. Snahu o invenci už zakopali hluboko pod zem.

Firma B oproti tomu prosperuje. Má vyšší zisk, peníze investuje zpátky do firmy a do rozvoje zaměstnanců a technologií. Její zaměstnanci chodí do práce rádi. Nové technologie jsou pro ně atraktivní, každý den se učí něco nového a posouvají se tak profesně i osobnostně. Rádi se aktivně zapojují do řízení firmy, přicházejí s návrhy na jednodušší procesy. Sotva přijdou do práce, už jejich směna končí.

Je čas přehodit výhybku 

Přehodit výhybku a změnit dlouho zajeté koleje je vždycky ta nejtěžší výzva. Jenže není na výběr. Kolej, po které jede firma A, je slepá. Je to tedy buď, anebo. Buď svůj vlak rovnou zastaví, nebo počká, až cesta skončí.  Anebo se rozhodne pro okamžitou změnu. S každou další hodinou otálení totiž po kolejích B ujíždí vaše odvážnější konkurence. 

Strašák v podobě stoprocentní robotizace a z toho vyplývajících mas nezaměstnaných se nekoná. V konceptu Výroba 4.0 totiž technologie nemají lidi nahradit. Mají pomoct zvýšit lidský výkon. Lidem ve výrobě se „jen“ změní jejich úlohy a kompetence. Rutinní práci budou dělat stroje. Zaměstnanci se nebudou tolik dřít a budou si připadat mnohem užitečnější. A i když to zní jako klišé, všichni dohromady musejí zapojit svoji mysl. A napojit se na tyto technologie a procesy:

  • IoT neboli Internet of Things. Jedná se o elektroniku, software nebo chytré senzory, které digitálně propojí veškeré stroje a procesy ve vaší výrobě.
  • Artificial intelligence a práce s big daty. Analýza všech dat včetně těch, které vám bude dodávat síť IoT.
  • Materiálové inženýrství: znalosti materiálů umožňují pružně a efektivně reagovat na aktuální potřeby trhu a (ne)dostupnost materiálu
  • Nové formy komunikace: chytré brýle nebo jiné periferie jako tlumočník mezi člověkem a strojem a nezastupitelný pomocník pro nováčky ve výrobě.
  • Štíhlá výroba. Osekání všech zbytných úkonů a orientace na zákazníka. 
  • Chytré plánování a precizní dodržování procesů: Umělá inteligence aneb asistent manažerů pro řízení aktivit v týmech.

Internet of Things

Představte si, že své produkty tisknete na 3D tiskárně. Jednoho dne se jedna z nich začne chovat nestandardně. Po třech dnech přichází úplný a neopravitelný ERROR. Abyste nezastavili výrobu, musíte okamžitě koupit tiskárnu novou. Ta se jednoho dne začne chovat nestandardně. Po třech dnech přichází úplný a neopravitelný ERROR. Abyste… STOP. Abyste neopakovali stejnou chybu pořád dokola, pořídíte si chytré, vzájemně propojené senzory. Ty vám nahlásí problém ještě dřív, než by mohlo dojít k fatálním škodám. Zavčas vyměníte součástku a vesele dál pokračujete ve výrobě.

Big data a chytré algoritmy

Chytré senzory vám budou k ničemu, pokud nedokážete analyzovat informace, které vám budou posílat. Některá data mají cenu zlata. Některá data jsou jen zbytečný balast, který pro svoji výrobu nepotřebujete. Dohromady jde o velký balík, který ani ta nejšikovnější Popelka neroztřídí na dvě hromady. Potřebujete chytré algoritmy nebo neuronové sítě, které data přechroustrají. A vrátí vám je v podobě relevantních a cenných informací. Třeba zrovna o tom, že je nejvyšší čas vyměnit součástku u stroje č. 3 v hale č. 2.

Materiálové inženýrství

Normy jsou zastaralé, přesto je mnoho firem nadále ve svých výkresech nachází. V úvahu přichází jediné efektivní řešení. Výměna starých za nové. To ovšem nebývá vůbec snadné. Existují ale odborníci, kteří mají tento proces pod palcem. AJKA - Solution s.r.o. k vám tyto experty pošle. Nejen, že jednou pro vždy vyřeší všechny chybné a staré normy. Materiálový inženýr zpřesní proces výroby, sníží náklady i zmetkovitost. 

Zkušenosti člověk nenahradí. Díky tomu, že na trhu působíme dlouho, vám můžeme pomoci také s doporučením nových dodavatelů. Ušetříme vám několik dní volání a ověřování recenzí, jaký ten a ten dodavatel skutečně je. My máme přehled. 

Chytré brýle

Technologie jsou čím dál sofistikovanější, komunikace člověka a stroje paradoxně čím dál jednodušší. A to i díky smart technologiím, jako jsou chytré brýle. Uvolní ruce pro práci s montážními nebo servisními dokumenty. Juniornějším pracovníkům poslouží jako opora v nejistých začátcích. Nováčci nedělají tolik chyb a rychleji se stanou rovnocennou posilou výrobního týmu. A v neposlední řadě komunikují i na dálku. Technické školení tak může úplně jednoduše probíhat přes půl světa. Důležité je, s jakým softwarem tento hardware pracuje. Stejně důležité jsou i aplikace, které vám umíme ušít na míru. Nejen do brýlí, ale také do tabletu nebo mobilu.

Chytré plánování a precizní dodržování procesů

Plánování procesů je jedna věc. Tím to nekončí. Je potřeba najít i někoho, kdo se postará o jejich průběžné vyhodnocování a kontrolování. O to se v dnešní době postará buďto zkušený zaměstnanec nebo umělá inteligence. 

To, co člověk zvládne za několik hodin, zrealizuje umělá inteligence během pár vteřin. Řeší vysoce specifické problémy a je rychlá jako blesk. 

Manažer navrhne postupy a časové rámce lidí v týmu. Ten zbytek už řeší umělá inteligence. Naplánuje jednotlivé úlohy, zohlední všechny návaznosti a hlídá přesný cyklus výroby. Oproti lidem má nespornou výhodu. Nestěžuje si a nebere si dovolenou. Všechny nedodělky přeplánuje na pozdější termíny. Nehrozí tak žádné přesčasy a máte přehled o tom, jak výroba postupuje. 

Štíhlá výroba

Štíhlá výroba zabraňuje plýtvání – ať už materiálem nebo lidskými zdroji. Už žádné zbytečné přesuny dat nebo lidí, neefektivní prostoje a zbytečné procesy. Ve štíhlé výrobě hrají velkou roli právě lidé a jejich potenciál. Ty největší poklady, ty nejlepší nápady vychází od vašich zaměstnanců. Myslete na to. Podpořte je. Nastavte si procesy tak, aby měli zaměstnanci prostor a chuť nechat své nápady vyplout na povrch.

Nástrojů konceptu Výroba 4.0 je celá řada. Často spolu souvisejí. Zorientovat se v jejich fungování není nic jednoduchého. Možná se chystáte přehodit výhybku, možná váš vlak zpomalil nebo zastavil. V obou případech vám pomůžeme. Promažeme motory, nahradíme zrezivělé součástky a nahodíme váš motor na rychlost 4.0

Budeme vašimi průvodci. Ozvěte se nám.