Používáme soubory cookies k pravidelnému zlepšování výkonu a použitelnosti webu. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním všech cookies.Zobrazit více

Legislativní řády a neřády aneb zvládněte RoHS a REACH s lehkostí

Legislativa. Jinými slovy právní řád nebo soubor právních předpisů. Známe i neznáme ji z různých oblastí. Ovlivňuje naše životy i chod firem. Někdy dává řád, občas dokáže být i pěkný neřád a zařádí si v našich řadách.

Pod tíhou legislativy – ať vám BOZP a PO nevládne ale pomáhá

To máte: Zákony, nařízení, směrnice, normy, prohlášení, Eko-Kom, Intrastat,  RoHS, REACH, TRIMAN… Pro někoho noční můra, pro nás denní chleba. Seznam zákonných požadavků a předpisů, které firma musí splňovat, vydá na několik šanonů. 

Představte si to: auditor neustále cvaká propiskou a vy pro samou nervozitu nemůžete najít zrovna ten šanon, který potřebujete. Nakonec zjistíte, že ho má kolega v kanceláři. Zamčené. Protože je zrovna na výjezdu. “jakože :-)”

Těžko se vám hledá lepší systém organizace. Ani nemáte čas se tím zabývat. Zrovna vám volají z celní správy a chtějí prohlášení o obecné bezpečnosti. Jinak vám nepustí důležitou zásilku. Zásilku, na kterou čekáte už několik týdnů. 

Fungující a zaběhlé procesy vám naruší změna legislativy. Přibude jeden paragraf. Zmizí písmeno a) a f) v odstavci (2). Zákon č. 250/2021sb. stanoví definici pro vyhrazená technická zařízení, která se odlišuje od definice původního znění uvedeného v zákoně č. 174/1968 Sb.

Z rozsahu a rychlosti změn se vám dělá špatně. Odejde vám dlouholetý pracovník a s ním i několikaleté know-how, které těžko ze dne na den nahradíte. Dnešní trh práce v segmentu výroby a průmyslu je neúprosný. Méně zkušení technologové potřebují zkušenosti a vedení. Ztracené know-how vám nepřinesou. Tady by mohlo být řešením dosazení zkušeného interim managera. S ním se vám do firmy vrátí potřebné znalosti a zkušenosti. A zároveň interim předá své znalosti nováčkům v interním týmu. Vychová novou generaci.

Nebo Vás prostě jen upozorní, že došlo k té či oné změně, a je potřeba reagovat. 

Jak vyzrát na RoHS, REACH a legislativu

Praxe ve výrobních podnicích nám ukazuje, že prakticky umí téměř každá firma hospodařit s nebezpečnými látkami, správně je skladovat, označovat a jinak s nimi manipulovat. Praxe nám také ukazuje, že problémy nastávají ve chvílích, kdy přichází kontroly a audit.

Firmy se na audity neumí dobře připravit a dopad na jejich podnikání je extrémní. Finančně i časově. V AJKA Solutions máme zkušené lidi, kteří prošli řízením výroby, kvality nebo i celých firem. Lidi, kteří podobné legislativní problémy řešili již několikrát. Řešili a vyřešili.

Pokud nemáte kapacitu nebo potřebné znalosti, ozvěte se nám.

Vypracujeme a připravíme rešerši, která vám pomůže se zorientovat. Pravidelně řešíme dopady legislativy a jejich změn na chod firem. Téměř 30 let zkušeností z obchodu a práce s lidmi, ze kterých můžete profitovat i vy. Víme, na co se zeptat. Víme, v jaké části výrobního procesu obvykle nastávají komplikace. Víme, jaké kroky podniknout, když auditor požaduje řešení RoHS nebo REACH.