Používáme soubory cookies k pravidelnému zlepšování výkonu a použitelnosti webu. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním všech cookies.Zobrazit více

Logistika pod vlivem digitalizace

Už dávno není pochyb o tom, že digitalizace významným způsobem mění výrobu. Poptávka po digitalizaci roste i v dalších oblastech. Vstupuje s obrovským potenciálem také do logistiky. V ní dokáže výrazně transformovat způsob, jakým materiál evidujeme, skladujeme, pickujeme, trackujeme, doručujeme a přepravujeme zboží i materiál. Pozitivních dopadů je ale daleko více.

Digitalizace

Současný propojený svět klade důraz na efektivitu a rychlost. Logistické společnosti využívají digitalizaci, automatizaci a různé pokročilé technologie a poznatky založené na dostupných datech k optimalizaci svých činností a získání konkurenční výhody.

Otisk digitalizace v logistice vidíme např. v podobě úložných boxů na zásilky. K vyzvednutí stačí telefon s informací o objednávce, heslo, v některých případech scan QR kódu. Před několika lety si tento postup představovali možná vizionáři. Kdekdo si povzdechl, že by rád vyzvedl balík, aniž by šel a čekal desítky minut na poště. Digitalizace to umožnila.

Digitalizace podpoří logistiku mimo jiné v těchto oblastech:

  • konektivita,
  • automatizace a robotika,
  • transparentnost,
  • rozhodnutí na základě dat,
  • zákaznická spokojenost,
  • ekologická řešení.
Logistika

IoT a konektivita

Internet věcí (IoT), chytrá zařízení, senzory, propojená zařízení, vhodný software i aplikace umožňují v reálném čase sledování a monitorování zboží, materiálu a především zdrojů, tedy vstupních nákladů. Logistické firmy získají detailnější pohled na svůj dodavatelský řetězec. 

Za pomoci platformy WorkSys firmy snadno identifikují nestabilní, riziková nebo úzká místa ve svých logistických procesech. Aleš Kuboušek k problematice ještě dodává: „Díky WorkSys mají možnost rozhodovat na základě detailních dat. Ta kombinují dále podle svých představ (viz. DOE). Nebojím se říct, že je zde prostor i pro rozhodnutí na základě pocitů. Ty si dalším sledováním mohou firmy potvrdit, nebo také vyvrátit.“

Platforma funguje i bez integrace do plánovacích a ekonomických systémů. Vzájemná spolupráce systémů rozšiřuje spektrum výhod. Systémy se při propojení vzájemně obohacují a generují další dosud skryté informace. Ještě dále tak roste kvalita dat pro automatizované i manažerské rozhodování. A to vás ani nechceme zatěžovat umělou inteligencí ;-) Přitom je to k ní jenom pár krůčků. Krok po kroku k pokroku!

Zaměřte se na zásilku. Sledujte ji kamerou, prostřednictvím RFID BT nebo jiným prvkem. Vybavte materiál, dodávky zboží, palety jedinečným identifikátorem případně senzorem. V reálném čase máte k dispozici informaci o poloze. Se senzorem také např. údaje o teplotě, vlhkosti a dalších důležitých parametrech. Tyto informace jsou přenášeny prostřednictvím propojené sítě a poskytují manažerům okamžitý přehled o stavu a kondici každé zásilky.

Automatizace

Některé firmy už je zprovoznily, jiné po nich významně pokukují. Automatizované sklady. 

Ještě vyšší meta jsou autonomní vozidla, drony a samořízené nákladní vozy, které mají zvýšit efektivitu doručování na poslední míli. Všechna řešení snižují náklady, ale také zvyšují přesnost a rychlost a v konečném součtu znamenají rychlejší a spolehlivější dodávky zákazníkům.

Automatická vozidla komunikují se systémy správy skladu. Vytváří inteligentní komplexní celek. Vozidlo zná skladové místo, ke kterému se má najet, a usnadňuje práci obsluze, automaticky najde cestu uličkami skladu.

Transparentnost

Zařiďte si prostřednictvím digitalizace přehled napříč celým dodavatelským a odběratelským řetězcem. K datům, analýzám získáte okamžitý přístup. Svou zásilku můžete sledovat online. Stejně tak stav zásob. V reálném čase odhadne případná narušení dodávek a výroby. Rozhodujte se proaktivně, před potenciálním vyvstáním problému. Na vzniklé problémy můžete ihned reagovat a informovat zákazníky o stavu jejich zásilek.

Data

Logistika generuje ohromné množství dat. Využijte tato data ke svému prospěchu. Analýza historických dat umožní vyhledat vzorce poptávky, optimalizovat, předvídat potřebu. Po implementaci změn a správném vyhodnocení trendů klesají náklady na logistiku a zvyšuje se spokojenost zákazníků. Dobře funguje AI (umělá inteligence) i ML (strojové učení).

Zákaznická spokojenost

Veškeré informace o sledování zásilek, dodávek, materiálu, zboží v reálném čase a automatická oznámení informují zákazníky po celou dobu přepravy. Se získanými daty poskytovatelé logistických služeb lépe cílí na zákazníky, nabízí personalizované služby, řešení na míru a přesnější odhady doručení. Tento přístup zaměřený na zákazníka zvyšuje spokojenost, ale také posiluje loajalitu zákazníků.

Ekologie

Vhodně optimalizovaná logistika má odraz i v ekologičtějším přístupu k přepravě. Výsledkem je optimalizace tras, minimalizace prázdných kilometrů a snížení spotřeby paliva.

Pokud hledáte cestu k efektivnější logistice, kontaktujte nás. ‍Pomáháme firmám najít místa, kde vznikají zbytečné prostoje, nadbytečné náklady a kde mohou ušetřit. Za pomoci digitalizace nastavíme efektivnější pohyb zboží, inteligentnější logistické trasy.

Udělejte krok k vyšší konkurenceschopnosti s AJKA-SOLUTION.