Používáme soubory cookies k pravidelnému zlepšování výkonu a použitelnosti webu. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním všech cookies.Zobrazit více

Pořádně si interima proklepněte

Pokud počítáte s tím, že si najmete někoho dalšího, kdo vám ve firmě pomůže s řízením, je hodně zásadní otázka, kam se obrátit. Máte jen dvě možnosti.

Interim agentura nebo interim provider?

Jednou z možností je oslovit agenturu, která vám doporučí vhodného interima ze svých řad. Nebo se můžete pustit do hledání a najít vhodného člověka na pozici interim manažera sami. Každá možnost má své výhody, ale i nedostatky. Zkusíme vystihnout 3 výhody každé z nich.

Interim agentura

  1. Interim agentury ověřují zkušenosti a dovednosti interima, kterého platí a vysílají k zákazníkům. Agentury vyhodnotí specializaci společnosti i osobnostní vlastnosti interima pro danou pozici. Riziko výběru nesprávného interima se výrazně snižuje.
  2. Agentury dokáží vhodného kandidáta nasadit na novou pozici a konkrétní úkol velmi rychle. Jejich síť kontaktů je rozsáhlá.
  3. O administrativu, smlouvy, platby se stará přímo agentura a pro klienta tak odpadá důležitá zátěž.

Interim provider napřímo (bez agentury)

  1. Volba interima bez agentury může klientovi ušetřit peníze. Klient se vyhne platbě provize agentuře.
  2. Klient má na komunikaci, výběr a činnost interima větší vliv a řeší s ním vše napřímo.
  3. Při dodatečném vyjednávání s interimem o podmínkách spolupráce je klient více flexibilní. Vše je jen dohoda dvou stran.

Diagnostika interima aneb praktický návod k použití

Ve svém těle a se svou hlavou žijeme celý život. Vynechme představy ze sci-fi filmů a hororů o převtělování. Sami sebe známe. Silné stránky se snažíme využít, o slabých obvykle raději mlčíme. Existuje ale ještě vyšší stupeň, jak se sebou pracovat.

Takový náhled do hlavy se nazývá diagnostika. Existují speciální diagnostiky, které každému účastníkovi pomohou co nejlépe využít svůj osobitý styl a polenciál. Protože každý jsme osobnost. Někdo se diagnostiky bojí, někdo ji odmítá a někdo ji podstoupí z čisté zvědavosti. Pokud se diagnostika správně uchopí a využije, bude každodenní práce v týmu pro všechny přínosnější a příjemnější.

Z kvalitní diagnostiky může profitovat samotný interim a dokonce i zákazník.

Výhody pro interima

Interim je také jen člověk. Má svůj osobní život, koníčky a různé strasti. Stejně jako všichni ostatní. Se vším, co do jeho života vstoupí, musí umět pracovat, aby nedošlo k narušení spolupráce s klientem. Diagnostika slouží k:

-       Posouzení osobního přínosu a efektivity fungování.

-       Utvrzení v tom, kde jsou vaše silné a slabé stránky a jak s nimi pracovat.

-       Zaměření na způsoby maximalizace vlastní efektivity.

-       Zjištění o přispívání do týmu, čím tým dráždíte, čím tým dráždí vás a jak s tím pracovat.

Diagnostika je skvělý a dostupný nástroj pro poznání sebe sama.

„Čím bych byl, kdybych nebyl interimem? Byl bych policejním vyjednavačem,“ doplňuje s úsměvem zkušenost s osobnostní diagnostikou Martin Kratochvíl, sales manager of interim management z AJKA - SOLUTION.

Výhody pro zákazníka

Proč by mělo zákazníka zajímat, jestli interim prošel diagnostikou? Kvalitní osobnostní diagnostika má vliv i na klienta a vzájemnou spolupráci.

  • Pomáhá zajistit, že interim manažer bude mít ty správné dovednosti a přístup k řešení specifických výzev klienta. 
  • Lepší porozumění osobnosti a pracovnímu stylu interim manažera umožňuje rychlejší integraci do týmu a efektivnější spolupráci.
  • Pomáhá maximalizovat efektivitu. Díky pochopení silných stránek a oblastí pro rozvoj může být interim manažer efektivněji nasazen na projekty, kde bude jeho přínos největší.
  • Diagnostika nabízí interim manažerům cennou zpětnou vazbu pro osobní a profesní rozvoj, což přináší přínos nejen pro aktuální projekt, ale i pro jejich budoucí kariéru.

V AJKA - SOLUTION právě takovou diagnostiku interim manažerům poskytujeme. V zásadě jde o to, aby se interimové sami dozvěděli více o své osobnosti. Dostávají objektivní zpětnou vazbu, která je může profesně posunout dále a ukáže jim i jejich vlastní mantinely. My tak lépe dokážeme určit, na jakou pozici a do jakých situací je můžeme nasadit. Nikdy nejde o to interima sedřít z kůže, ale taky si ho opečovávat. Protože mnohdy jsou postaveni do velmi stresových situací.

AJKA - SOLUTION si zakládá na kvalitní databázi interim manažerů. Hlídáme si reference a zpětnou vazbu od klientů. Zkrátka a jednoduše nám není jedno, koho na projekt posíláme. Nevidíme za naší prací jen peníze, ale osobní zodpovědný přístup směrem ke klientovi.