Používáme soubory cookies k pravidelnému zlepšování výkonu a použitelnosti webu. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním všech cookies.Zobrazit více

Technologie Průmyslu 4.0: Ve městech a obcích jako doma

Rozvoj měst a obcí nabírá na obrátkách. Stěží najdete místa, která se za posledních deset let nezměnila. Pokud města dokáží využít zkušeností Průmyslu 4.0, získávají v této oblasti výrazný náskok.

Města a průmyslové podniky toho mají mnoho společného. O platformě WorkSys vás informujeme v souvislosti se strojírenstvím a digitalizací poměrně často. Platformu uzpůsobenou pro města a řízení infrastruktury jste u nás možná ještě neviděli. Její výhody možná každý den zažíváte. Potkáte ji mimo jiné v Třebíčí, Břeclavi, Kyjově. Pojďme se podívat pod pokličku platformy CitySys.

CitySys a WorkSys jsou si velmi blízké. Za oběma stojí slovenská společnost OMS a za obě sklízí úspěchy. Např. Mezinárodní cenu odborné poroty v kategorii SMART CITY PROJEKT Slovensko 2018 „Lidem zjednodušuje život. To je největší ocenění,“ dodává Aleš Kuboušek, jednatel společnosti AJKA-SOLUTION.

Zdroj obrázku

Obce 21. století

Města slouží jako centra inovací, kultury a obchodu. S prudkým nárůstem urbanizace vznikají problémy, které musí městské úřady a orgány samosprávy řešit. Dopravní zácpy, nakládání s odpady, spotřeba energie, veřejná bezpečnost a ekologické problémy. Tyto výzvy vyžadují řešení, které dokáže poskytnout přehled a podpoří rozhodování založené na datech.

Moderní komunikační a informační technologie zapojené do provozu obcí neznamenají, že jde automaticky o chytré město. Přístup smart spočívá v něčem jiném. Zásadní kritérium pro zařazení obce do kategorie chytrých je komplexnost řešení. Zvolená řešení jsou vzájemně propojená a směřují k udržitelnosti, ekonomické efektivnosti.

Jak vypadá chytré město 

Shodných znaků chytrého města a průmyslového podniku je poměrně hodně. Výstupy si zobrazíte v graficky přehledném dashboardu. Podobně jako na mapě Googlu či Seznamu najdete v CitySys vyznačené jednotlivé body, které jsou nějak digitalizované. Jejich rozsah je nepřeberný. Může jít např. o: 

  • lampy veřejného osvětlení,
  • semafory
  • elektrické rozvaděče a k němu připojená světla – od tří po třeba pět set, 
  • čidla z průjezdu hromadné dopravy,
  • monitoringy průjezdu křižovatkou,
  • kamery,
  • ukazatele spotřeby vody.

Zobrazíte si klidně detail každého bodu. Jeho sledování může být zpočátku zábava. O to více vás zaujmou souhrnné informace. Data z nejrůznějších bodů se slučují, zhutňují a pro koncové uživatele jsou potom čitelnější. 

CitySys v sobě integruje širokou škálu aplikací - chytré osvětlení, bezpečnost, dopravu, zaplněnost parkovišť, incidenty v obci, nakládání s odpady, dobíjení elektromobilů atp. 

Automatické vyhodnocení a umělá inteligence dokáže spustit optimalizaci dopravního toku. Nedochází k dopravním zácpám, nebo jsou méně častější a lidé v nich netráví tolik času. Na semaforech spouští pro hladký průjezd zelenou vlnu. Díky inteligentní dopravní signalizaci, prediktivní analýze a adaptivnímu směrování mohou města zaznamenat výrazné zkrácení doby dojíždění do práce a snížení spotřeby paliva.

CitySys využijete také u nakládání s odpady. Optimalizuje trasy svozu odpadu, což vede ke snížení provozních nákladů.

Zdroj obrázku

Výhody CitySys

Pro CitySys je důležitá vrstva fyzických zařízení, EDGE. Přednastavené kontroly spouští akční scénáře napříč oblastmi. Může jít o systémy včasného varování jindy o automatizované reakce digitálně řízených zařízení přímo ve městě. Výsledek je např.: 

  • řízení dopravy podle nastalé situace a lepší průjezdnost města,
  • sběr dat vytíženosti MHD,
  • přehled o parkovacích místech, směrování vozidel k volným místům,
  • vyšší bezpečnost občanů,
  • ekologičtější hospodaření s energiemi,
  • efektivní řízení budov,
  • optimalizace vodohospodářství,
  • efektivní odpadové hospodářství,
  • úspora energií a snižování nákladů na služby,
  • přímá komunikace s občany.

Systém CitySys je navržen s ohledem na škálovatelnost. Přizpůsobí se městům různé velikosti a složitosti. Ať už jde o rušnou metropoli, menší městské centrum nebo obec s desítkami obyvatel. Systém CitySys se přizpůsobuje jedinečným potřebám. 

Nyní si stejné benefity představte u vás v práci. Podoba města a firmy je prostě obrovská. Chcete i vy využít technologie pro zlepšení infrastruktury města/firmy? Ozvěte se nám. Platformy WorkSys a CitySys jsou ideální dlouhodobou investicí pro budoucí růst. Blíže vás s nimi seznámíme.