Používáme soubory cookies k pravidelnému zlepšování výkonu a použitelnosti webu. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním všech cookies.Zobrazit více

VDA 6: Kvalita v automobilovém průmyslu

Kvalita hraje v automobilovém průmyslu zásadní roli. Zákazníci ani dodavatelé se nespokojí se sliby obchodníků a často se ptají na certifikáty kvality, ideálně VDA. Celosvětově nejznámější normu zaměřenou na kvalitu vydává Mezinárodní organizace pro normalizaci (ISO). ISO 9001 je norma obecná a může ji po splnění stanovených podmínek získat organizace v jakékoliv oblasti podnikání a bez ohledu na velikost. V automobilovém průmyslu je kromě ISO 9001 nejznámější certifikace podle VDA.

Zkratka VDA

Zkratku VDA tvoří první písmena německého zájmového sdružení Verband der Automobilindustrie. V češtině ho známe pod názvem Německý svaz automobilového průmyslu. Jeho členy jsou výrobci automobilů a dodavatelé komponentů. V Německu patří mezi nejvlivnější zájmová sdružení. 

Mezi hlavní činnosti patří vydávání standardů a doporučení pro průmysl. Certifikace systému managementu kvality pro automobilový průmysl má označení VDA 6 a používá se ve výrobě, servisu i v dodavatelském řetězci. 

Pokud se firma rozhodne dodržovat certifikaci VDA 6, vysílá tím k zákazníkům několik jasných signálů. Firma s VDA 6 plánuje:   

  • důsledně naplňovat a překračovat očekávání svých odběratelů,
  • zvyšovat jakost výrobků,
  • minimalizovat plýtvání a chyby.

Od 1.4.1999 je dodržování těchto standardů povinné pro všechny německé výrobce automobilů. 

VDA 6

Dokumentace VDA 6 je rozdělena na několik částí. 

  • VDA 6 popisuje základní principy auditu kvality a požadavky na certifikaci společnosti podle VDA 6.1, VDA 6.2, VDA 6.4.
  • VDA 6.1 je určen výrobcům automobilových dílů a zaměřuje se na celkovou efektivnost systému kvality.
  • VDA 6.2 představuje audit služeb a musí ho splňovat poskytovatelé automobilových služeb, např. prodejci automobilů nebo dodavatelé logistiky německých výrobců.
  • VDA 6.3 se zaměřuje na procesní audit.
  • VDA 6.4 musí splňovat výrobci nástrojů a strojů pro automobilový průmysl. Týká se i výrobců monitorovacích a měřících zařízení. Tímto certifikátem prokazují, že jejich  nástroje jsou na nejvyšší bezpečnostní úrovni. Je vhodná pro výrobce jednotlivých dílů i výrobce velkého objemu.
  • VDA 6.5 se zaměřuje na audit produktu. Výrobce musí prokázat, že produkty splňují nastavené standardy v průběhu výroby i odeslání. 

Společnost může být certifikována podle VDA 6.1, VDA 6.2, VDA 6.4.

Procesní audity

Certifikáty VDA 6.3 jsou určeny jednotlivcům, kteří provádí audity firemních procesů. Auditoři musí být schopni provést nezávislé hodnocení procesů, navrhnout zlepšení vývoje produktu i procesů.

VDA 6.3 vyhodnocuje 7 oblastí.   

  • Potenciální analýza - provádí se hodnocení nových dodavatelů, ale i nových lakolit stávajících dodavatelů, nových technologií, produktů.
  • Management projektu - ověřuje se, že vývoj produktu probíhá s minimálními problémy a proces je sladěný již od návrhu produktu.
  • Plánování návrhu a vývoje produktu a výrobního procesu - zkoumá se plynulost přechodu produktu od nápadu k prodeji na trhu. 
  • Realizace návrhu a vývoje produktu a výrobního procesu - potvrzuje se, zda jsou zaměstnanci dostatečně kvalifikovaní a materiální zdroje pro realizaci jsou dostupné. 
  • Management dodavatelů - audit vyhodnocuje rizika v dodavatelském řetězci a zabývá se kritérii výběru dodavatelů.
  • Analýza procesu výroby.
  • Péče o zákazníky.

Výrobkové audity

Certifikáty VDA 6.5 jsou určeny osobám, které provádí audity na finálních produktech (výrobcích). 

Audit produktu je efektivní nástroj managementu. Jeho benefitem je nezávislé hodnocení výrobků z pohledu zákazníka a využívá se jako pojistka proti výrobním vadám a odpovědnosti za věcné škody.

Při těchto auditech se zjišťují:

  • specifické vlastnosti produktu (např. shoda s kusovníkem, rozměry, materiál, funkčnost, spolehlivost, balení, značení),
  • známá očekávání zákazníka odpovídající určitému stavu (např. zabaleno, zánovní, používaný).

Jedním z pilířů výrobkového auditu dle metodiky VDA 6.5 je odběr dílců. Vždy jde o finální výrobky připravené k expedici. Odebírají se ze skladu ve finálním balení.

Certifikovat?

Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv z certifikací, získáte s ní v automobilovém průmyslu konkurenční výhodu. Zákazníkům naznačujete, že jste ve své činnosti konzistentní, dbáte na vysokou kvalitu napříč celou podnikatelskou činností a bezpečnostní standardy vašich výrobků jsou na nejvyšší úrovni.

Certifikace není jen o působení navenek, na odběratele. S certifikací získáte výhody i pro svou firmu. Ve společnosti vám systém podle VDA 6 pomůže identifikovat rizika. Při vhodně zvolených preventivních a nápravných opatřeních snížíte nebo zcela eliminujete výpadky, chybovost, plýtvání při výrobě. 

Přemýšlíte nad certifikací podle VDA 6? Ajka-Solution vám pomůže v několika oblastech. 

  • Máme k dispozici certifikovaného auditora procesu dle VDA 6.3, který je přímo z praxe
  • Provedeme audit procesu vašich dodavatelů dle VDA 6.3.
  • Provedeme potenciální & GAP analýzu dle VDA 6.3 (hledání a ověřování dodavatelů).

Přijďte přímo na některé z našich školení a my vám vyškolíme interní auditory. Získají přehled, na co se při auditu podle VDA 6.3 zaměřit přímo ve vašich procesech. Taktéž je naučíme provádět audity výrobků (vašich produktů) dle VDA 6.5. V praxi si vyzkouší vyhodnocování neshod, stanovení nápravných a preventivních opatření a nastavení plánu a programu auditů, aby byly co nejefektivnější.

Automobilovému průmyslu se věnujeme detailně. V našich školeních najdete také seznámení s požadavky koncernu VW pro dodavatele.