Používáme soubory cookies k pravidelnému zlepšování výkonu a použitelnosti webu. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním všech cookies.Zobrazit více

4 tipy, se kterými ušetříte náklady ve výrobě

Před pár lety jste je mohli vidět leda ve sci-fi filmech. Dnes jsou chytré brýle s rozšířenou realitou pomocníkem, který šetří čas a peníze.

Chytré brýle s rozšířenou realitou jsou běžným standardem v zahraničních podnicích. Pomocí různých aplikací pomáhají zkrátit dobu zaškolování a zlepšit kvalitu odvedené práce, zvýšit efektivitu provozu a ušetřit čas při servisních zásazích.

U českých firem zatím převládá pocit, že brýle s rozšířenou realitou reálně využijí jen velké továrny a automobilové podniky. Firmy děsí vysoká pořizovací cena a složité návody k použití. Obávají se, že pořídí drahou hračku, která zůstane ležet v koutě, protože ji ve výsledku nikdo nebude umět využít.

Používání brýlí je přitom velmi intuitivní a jednoduché. Jejich cena je více než příznivá. Základní model Vuzix Blade Upgraded Version aktuálně pořídíte za 30 490 Kč. Za nejdražší model Vuzix M4000 zaplatíte v základní verzi 82 470 Kč.

Podívejte se na 4 tipy, se kterými ušetříte náklady ve výrobě.

1. Zkraťte až o 50 % dobu servisních zásahů

Podle dlouhodobých statistik nejčastěji způsobují výrobní prostoje drobné závady.

Jen si to představte. Kvůli drobné závadě neodpovídá výsledek standardům. Celá várka je v podstatě na vyhození. Musíte zastavit výrobu a shánět servisního technika.

Čekáte na jeho příjezd. Když konečně přijede, trvá nějakou dobu, než zjistí, kde je problém. Ve výsledku udělá pár drobných oprav a za chvilku je hotovo.

Kvůli čekání jste zastavili celou výrobu, dostali jste se do zpoždění, musíte zaplatit cestu technika. Přišli jste o čas i peníze.

S chytrými brýlemi vyřešíte drobnou závadu v řádu minut a klidně na dálku.

Místní údržba stroje jednoduše natočí technikovi záznam z provozu a pošle mu ho. V 50 % případů dokáže technik identifikovat problém a pomůže obsluze stroje vyřešit závadu samostatně.

Ve zbylých 50 % případů musí sice přijet do firmy, ale už ví, co ho čeká. Ví, jak bude závadu řešit, nebo pošle záznam z výroby technické podpoře a cestou k vám s nimi prodiskutuje řešení. A hlavně: dost často přijíždí s již objednaným náhradním dílem. Protože na dálku identifikoval, který díl při servisu bude muset vyměnit.

Velkou výhodou brýlí je možnost ukládání záznamu. Za nějaký čas dokážete vytvořit pro nové pracovníky a nové techniky videonávody, díky kterým budou vědět, jak postupovat v případě závad a oprav. Vytvoříte svou vlastní dokumentaci stavu stroje nebo školení pro nováčky.

2. Uvolněte svým lidem ruce

Přesunout pracovní schůzky lidí z výroby do online prostoru je trochu oříšek. Dostáváte se do situací, kdy byste si přáli mít alespoň ještě jedny ruce.

Musíte popadnout notebook nebo telefon a nastavit kameru, aby druhá strana viděla, co potřebuje.

„Ještě trochu doleva. Blíž. Teď zas nic nevidím,“ zaznívá poměrně často během hovorů.

Uvolněte svým lidem ruce. S chytrými brýlemi přesně víte, co kolegovi ukazujete.

Brýle z vyšších modelových řad mají navíc hned u kamery výkonné světlo. I při zhoršené viditelnosti uvidíte vy i váš kolega doslova každý detail.

Aplikace do videohovoru přináší celou řadu vylepšení. Třeba zastavení nebo přiblížení obrazu.

Když jsme tuhle možnost poprvé testovali, zkoušeli jsme vyluštit text na krabičce od léků. Všichni moc dobře víte, jak jsou ta písmenka malá. Po použití zoomu jsme dokázali text nejen přečíst, ale také odhalit drobné vady tisku.

3. Zvyšte až o 40 % efektivitu zaškolování nováčků

Zaškolovací proces ve výrobních podnicích trvá dlouho. První měsíce nováčků ve firmě jsou náročné pro všechny. Neustále listují papírovým manuálem nebo zvedají hlavu a koukají na monitor s pracovním postupem.

Zhoršuje se jejich pozornost i kvalita práce. Neustálým těkáním očí sem a tam stoupá také riziko úrazu. Jejich dotazy zdržují ostatní při práci.

Usnadněte nováčkům nástup do provozu a zrychlete proces zaškolení.

Chytré brýle s rozšířenou realitou budou mít vaši noví zaměstnanci neustále na očích. Přímo do zorného pole si zobrazí pracovní postup, který může mít různou podobu. Od videa natočeného z pohledu zkušeného pracovníka, animaci až po sérii fotek a návodů. K posouvání mezi jednotlivými kroky mohou použít hlasové povely nebo tlačítko na brýlích.

Díky brýlím dosáhnete: 

  • menší chybovosti
  • srozumitelnějšího procesu zaškolení
  • snazší komunikace nováčků a řídících pracovníků
  • plusové body pro mladší generace

4. Otestujte brýle s námi

Možná vám to stále zní neuvěřitelně a chtěli byste si brýle vyzkoušet přímo ve svém provozu. Máte příležitost. Možností využití brýlí ve výrobě je totiž spoustu. Zavolejte nám. Probereme s vámi, jak brýle mohou pomoci vašemu podniku.

A pokud budete potřebovat důkazy, máme k dispozici testovací brýle. Rádi vám je zapůjčíme.