Používáme soubory cookies k pravidelnému zlepšování výkonu a použitelnosti webu. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním všech cookies.Zobrazit více

Rozšířená realita dobývá svět

Rozšířená neboli augmentovaná realita (AR) je tu s námi už pěknou řádku let. Není jen významným pomocníkem pro velké továrny a průmyslové podniky. Stále více proniká do všech lidských činností.

Definice rozšířené reality

Rozšířená realita je moderní technologie, která skutečný obraz rozšiřuje a doplňuje o počítačem generovaný text, obrázky nebo videa. Jde tedy o digitální nadstavbu skutečného světa. V reálném čase vidíte nejen prvky nacházející se ve vašem zorném poli, ale i virtuální objekty, se kterými můžete dále manipulovat.

Kde se vzala rozšířená realita

Kořeny rozšířené reality sahají až do 60. a 70. let 20. století. Tehdy vědci začali vyvíjet technologie, které se dnes využívají pro rozšiřování reality. 

Pojmenování „rozšířená realita“ se začalo objevovat na počátku 90. let. Vzpomeňte si na sportovní přenosy, kde přes živé záběry ze hřiště vidíte ukazatel skóre, časomíru nebo vykreslení vzdálenosti.

Jak funguje

Aplikace pro využití rozšířené reality jsou náročné na výpočetní technologie. Pro svou činnost proto obvykle využívají cloudová řešení.

Tyto technologie využívají senzory, kamery a nositelnou elektroniku, například brýle s rozšířenou realitou. 

V praxi celý systém funguje tak, že jednoduše zapnete aplikaci, kamera nasnímá okolí prostřednictvím senzorů a zaznamená přesnou lokaci. Následně systém zobrazí digitální objekty.

Zobrazování rozšířené reality je možné 3 způsoby:

  • displejem
  • projekcí
  • displejem mobilního telefonu

První možnosti hojně využívají průmyslové a výrobní firmy. Speciální brýle promítají virtuální objekty přímo před oči. Výhodou je, že prvky vnímá pouze uživatel, který má brýle nasazené. 

K zobrazení rozšířené reality projekcí potřebujete několik vhodně rozmístěných projektorů, které promítají virtuální objekty na ty reálné. Hodí se proto v situacích, kdy s AR pracuje větší množství lidí. 

Třetí a nejdostupnější varianta rozšířené reality je využívána pro komerční sféru. Rozšířená realita je součástí sociálních médiích, chytrých aplikací i mobilních a počítačových her. 

Oblasti využití rozšířené reality

Rozšířená realita nachází své uplatnění zejména v provozně-technické oblasti. Například při údržbě a technické podpoře kombinující pracovníky v terénu (nebo dokonce neškolené uživatele) s expertem radícím v reálném čase na dálku.

Rozšířená realita může také usnadnit přechod k individualizované a zákaznicky orientované výrobě. Například automobilový průmysl investuje značné prostředky do rozšířené reality, aby urychlil a zdokonalil navrhování produktů. 

Speciální software pomáhá výrobcům zkrátit cyklus vývoje produktu a urychlit jeho uvedení na trh. 

Vzdálená pomoc s využitím řešení rozšířené reality umožňuje propojit uživatele v různých geografických lokalitách a řešit problémy společně. Technický problém v Čechách lze řešit ve spolupráci s technikem z USA nebo Číny za využití internetu věcí (IoT) a brýlí s rozšířenou realitou s hlasovou funkcí. Takové řešení odstraní cestovní náklady a urychlí proces řešení problémů.

Chytré sklady představují průlom v praxi distribuční logistiky. Brýle s rozšířenou realitou umožňují efektivnější značkování, kódování a správu dodávek. Pracovníci tak dokážou značně zvýšit přesnost a rychlost plnění objednávek.

Výhody použití AR

Typické scénáře použití rozšířené reality v průmyslu mohou zahrnovat vzdálenou pomoc, údržbu, školení a pracovní postupy, simulace a řadu dalších případů použití. 

Technici si mohou zobrazit informace o dispozičních řešeních a parametrech, instalace a manuály pro nastavení strojů nebo komunikovat se vzdálenou podporou a na místě rozpoznat a opravit chyby ve výrobě.

Pracovníci vybaveni AR zařízeními mohou poskytnout nebo obdržet pokyny pro opravu spolu s odpovídajícími interaktivními vizualicemi.

Rozšířená realita také výrazně zrychluje proces zaškolování nových pracovníků. Technologie jsou schopny vytvářet řešení, která zahrnují instrukce s postupnými kroky. Pomocí nástrojů rozšířené reality má pracovník lepší vizuální přístup k informacím potřebným k výkonu své práce, včetně upozornění, poznámek od odborných pracovníků a schémat v digitalizované podobě. 

Aplikace rozšířené reality poskytují bezproblémové a včasné předávání znalostí a klíčových bodů potřebných pro náležité odvedení svěřené práce.

Podle průzkumů se v roce 2020 prodalo zhruba 5,7 milionů souprav brýlí pro rozšířenou nebo virtuální realitu. Průzkumy dále uvádí, že až 75 procent firem z oborů, jejichž pracovníci potřebují v terénu dražší mobilní zařízení, bude do pěti let využívat rozšířenou realitu. Důvod je prostý – chtějí zvýšit svou efektivitu. Nezůstávejte pozadu

Pokud chcete zrychlit výrobu ve firmě, zkrátit dobu zaškolování, snížit chybovost a zmetkovitost a zrychlit procesy, vyzkoušejte brýle s rozšířenou realitou ve vlastní firmě. 

Napište nám a vyzkoušejte brýle Vuzix M400.