Používáme soubory cookies k pravidelnému zlepšování výkonu a použitelnosti webu. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním všech cookies.Zobrazit více

Interim manažer: konzultant nebo zachránce firem?

Když dojde na hovor o interim managementu, slýcháme od klientů obvykle podobné otázky. Proč bychom měli najmout interim manažera? A je v takovém případě lepší interim manager přes agenturu nebo napřímo? Přečtěte si, jak vypadá spolupráce na projektu s interim manažerem.

Proč sáhnout po interim manažerovi?

První a zásadní otázka zní, proč by firma měla najmout interim manažera. Je to člověk zvenku, který o vaší firmě do té doby možná nikdy neslyšel. Tak proč má smysl pustit ho dovnitř? Z naší zkušenosti vidíme několik důvodů.

Interimové na složitých projektech

Největší podíl interim manažerů obvykle směřuje do firem na komplikované projekty nebo zásadní změny, na které si společnosti kapacitně nebo znalostně interně netroufnou. 

Pro nasazení interim manažera se rozhodují obvykle majitelé firem nebo decision-makers, pokud cítí, že je se společností něco špatně, chtějí ji zachránit, transformovat, zeštíhlit, zcela změnit výrobu, něco implementovat (typicky nový informační systém nebo nová zařízení). Interimové jsou zkušení manažeři s bohatou praxí, kteří takové projekty dokáží dotáhnout do konce a přináší do společnosti své znalosti

Interimové v řídících rolích

Pokud ve firmě chybí zásadní osoba z top managementu, je třeba jednat. Samozřejmě je možné místo obsadit z interních zdrojů, dočasně fungovat přímo bez této pozice a zároveň hledat nového člověka. Toto řešení se může osvědčit. Často jde o styl pokus-omyl, což bývá ve výsledku drahé a neefektivní. Hledání ideálního kandidáta se může protáhnout na měsíce, ne-li roky. HR se dostává pod tlak a v takovém rozpoložení sklouzne k volbě nevhodného zaměstnance. Toto období překlenete prakticky od prvního dne zkušeným interimem

„V AJKA - SOLUTION máme široké portfolio manažerů a není výjimkou, že naši interimové nastupují do nového projektu do druhého dne,“ upřesňuje Aleš Kuboušek, jednatel společnosti AJKA - SOLUTION.

Interimové jako vlastníci

Majitelé firem svým podnikáním žijí. Jejich měsíční dovolená u moře v Thajsku může znít idylicky, ale obvykle ji tráví kontrolou e-mailů a telefonáty. Pokud to majitele baví a pracovní vytížení nepůsobí problémy v osobním životě, není co řešit.

Práce na vrcholových postech je fyzicky i psychicky náročná. Odpočinek je někdy nezbytný. I majitelé si mohou vzít plnohodnotnou dovolenou. Na 14 dnů, měsíc, na půl roku. Pokud firmu předají zkušeným interim manažerům, společnost se nejenže nesloží, ale do společnosti interim vnese nové nápady a zkušenosti z dalších firem.

Na co se interim manažer využívá?  

Zacílení interima má tedy prakticky 3 podoby.

  • Změnový interim, který navrhne a provede významnou změnu ve společnosti. V určitých situacích nastupuje přímo v roli krizového manažera, aby společnost vymanil z problémů.
  • Projektový interim nastupuje na jasně definovaný projekt, který je nějak specializovaný a chybí na něj lidé.
  • Substituční interim manažer, který po určitou dobu nahrazuje chybějící pozici v dané firmě.

Ve všech případech ale platí, že interim je do firmy nasazen dočasně. Na své působení má uzavřené NDA a o dění ve firmě mimo smluvně povolené informace nic nepředává.