Používáme soubory cookies k pravidelnému zlepšování výkonu a použitelnosti webu. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ souhlasíte s využívaním všech cookies.Zobrazit více

Lean Six Sigma: nepsaný průkopník digitalizace procesů

Zapojení metodik z 50. let minulého století do Průmyslu 4.0 je krok vpřed. Možná to tak na první dobrou nezní. Ekonomika po světové válce má se současným stavem jisté paralely. Nedostatek. S nedostatky pracuje právě Lean Six Sigma.

Lean z Toyoty

Přístup Lean vyšvihl japonskou společnost Toyota z výrobce tkalcovských stavů na úroveň světových automobilek. Lean znamená v překladu štíhlý, očištěný od neefektivit.

Po jejím vzoru neustále zlepšujete. Nechtějte okamžitě obrovské skoky. Po malých krůčcích nastavujte změny a vyšší dokonalejší cíle.

Six Sigma od Motoroly

Směr Six Sigma je o něco mladší. Pochází z 80. let. Připisuje se společnostem Motorola a General Electric. Staví na datech. Veškeré řízení inovačních a zlepšovacích procesů vychází z dat. Zapomeňte na domněnky, dojmy. Pocity jdou stranou. Celá metodika je tzv. evidence based (praxe založená na důkazech).

Six Sigma má své matematické vyjádření. Pokud se společnost profiluje, že funguje v mezích Six Sigma, pak z 1.000.000 produktů má jen 3,4 produktů, které nejsou ve shodě s požadavky zákazníka.

Lean Six Sigma jako jeden celek

Lean Six Sigma představuje oblíbenou metodu procesního zlepšování a moderní přístup procesního managementu. S tímto přístupem může společnost pracovat

  • lépe,
  • rychleji,
  • kvalitněji,
  • levněji.

Metodika neustálého zlepšování procesů je založena na DMAIC. Jde o zkratku počátečních písmen: 

  • define,
  • measure,
  • analyse,
  • improve,
  • control.

Digitalizace a Lean Six Sigma

Zlepšování procesů pomocí metodiky Lean Six Sigma výrazně pomůže správně nastartovaná digitalizace společnosti. Jak už zaznělo, jsou základem metodiky data. Velký důraz klade na sběr a přenos dat. Využijte datovou analýzu, statistické nástroje k analýze výkonnosti procesů, testování hypotéz, regresní analýzu, kontrolní grafy. Využívejte data, která ve firmě máte. Nastartujete zlepšení založená na důkazech.

Metodika Lean Six Sigma vyzdvihuje také short interval control. Veškeré procesy a data sbírejte tak, abyste na chybu přišli co nejdříve. Podle toho je nastavena kontrola strojů, KPI. Objevení závady až po týdnu chybové produkce není vhodné.

Naslouchejte svým zaměstnancům. Všichni ve firmě jsou schopni hledat zlepšení. Jsou to právě oni, kdo práci vykonává a zná praxi nejlépe. Mívají také lepší přehled o možných technologických novinkách. Otevřete příležitost pro zavádění prvků umělé inteligence, rozšířené reality.

Před samotnou automatizací procesů je nezbytným krokem optimalizace procesů. Nejprve zmapujte stávající postupy a pak je zautomatizujte. Identifikujte vzorce, trendy a hlavní příčiny problémů v procesech. Vysledujte lidské akce a dejte šanci digitalizaci, automatizaci a svěřte některé činnosti robotům. Mohou komunikovat s jakoukoli aplikací nebo systémem stejným způsobem jako lidé.

Zelený pásek pro procesního ninju

Standardizace a automatizace je tedy hlavní myšlenka metodiky Lean Six Sigma. Platí to i na samotné řízení zlepšovacích projektů. Proto vznikly role pro práci na projektech. Zajisté jste se setkali s označením Green Belt, Black Belt a Yellow Belt. Vychází se ze schopností a znalostí jednotlivých členů.

Green Belt jsou projektoví manažeři. Black belt má na starost celý program. Jde o manažery, inovátory. Yellow Belt jsou členové projektových týmů. Jde o natolik univerzální nastavení rolí, že ho využívají firmy napříč odvětvími.

Přiznejme si, že ne každé firmě Lean Six Sigma sedne. Certifikovaný Black Belt staví na datech, nepouští do rozhodnutí domněnky. AJKA-SOLUTION má bohaté zkušenosti s digitalizací společností. Data ve firmách obvykle jsou a digitalizace jim dá souvislosti.

S Lean Six Sigma si nesednou společnosti, ve kterých není prostor pro zapojení pracovníků. Z jejich řad vychází návrhy na zlepšení, jejich chuť optimalizovat proces je klíčová. Posun k lepšímu přichází i bez certifikace, stačí samotná znalost a použití některých prvků z metodiky. Využijte naše školení, která postupy Lean Six Sigma pokrývají.